Ένα χάδι από την Φλώρινα

5ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας, Γκόλια Π. & Κασίδου, Σ. (επιμ.) (2011). Ένα χάδι από τη Φλώρινα. Στρατιάς της Ανατολής: 1916-1918. Φλώρινα: 5ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας.

Συνεχίζοντας τη προσφορά του σε κάθε δημιουργική προσπάθεια ιδίως της μαθητικής δουλειάς, η Π.Ε.Φλώρινας χρηματοδότησε την έκδοση του δίγλωσσου Ελληνικά-Γαλλικά «Ένα χάδι από τη Φλώρινα» έκδοσης των μαθητών της 6ης τάξης του 5ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας.

Παρών στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Μαΐου ήταν και ο Γάλλος Γενικός Πρόξενος στη Θεσ/νίκη Κριστιάν Τιμονιέρ. Στη κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Φλώρινας έδωσαν το παρόν οι αρχές και εξουσίες της πόλης και της Περιφερειακής Ενότητας.

Για το νόημα της εκδήλωσης αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Δημήτριος Ηλιάδης ο οποίος τόνισε

Ένα χάδι από τη Φλώρινα: Στρατιά Ανατολής 1916-1918» είναι ο τίτλος του βιβλίου, δημιουργία των μαθητών του 5ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας, ενός βιβλίου που έρχεται ως συνέχεια και άλλων εκδόσεων, που πραγματοποιήθηκαν από τους μικρούς μαθητές-συγγραφείς, κάτω από την εποπτεία και βοήθεια των δασκάλων τους, οι οποίοι τους μεταλαμπάδευσαν εκτός από τις γνώσεις και την αγάπη για την Ιστορία της περιοχής μας.

Το βιβλίο αυτό, ιδωμένο μέσα από τα παιδικά μάτια, και στηριζόμενο σε ενθυμήματα της εποχής του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σε κάρτ-ποστάλ που έστελναν οι Γάλλοι στρατιώτες της Στρατιάς Ανατολής στους οικείους τους στην σύμμαχη από τότε φίλη Γαλλία, οι οποίοι στρατοπέδευαν στην Φλώρινα, δίνει μια άλλη όψη, άλλες σκηνές ενός φονικότατου πολέμου. Ένα χάδι από την Φλώρινα στα 1918. Μια πνοή νεανικής δημιουργίας στα 2011. Ένα φως
αισιοδοξίας στο τούνελ της ζοφερής πραγματικότητας που ζούμε.

Αγαπητά μου, παιδιά, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, μας παρουσιάσατε κάτι σπάνιο για την ηλικία σας αλλά και τις ενασχολήσεις των περισσότερων συνομηλίκων σας. Συνεχίστε με τον ίδιο ζήλο και να ’στε σίγουροι
πως οι κόποι σας δεν θα πάνε χαμένοι. Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ και τους δασκάλους του 5ου Δημοτικού, οι οποίοι συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν ευχάριστα. Οι δάσκαλοι αυτοί εκμεταλλεύθηκαν στο έπακρο το Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας «Ευέλικτη Ζώνη» και μας παρουσιάζουν σήμερα το δίγλωσσο έργο τους. Για το βιβλίο, όμως, αυτό καθεαυτό σας μιλήσουν οι πλέον αρμόδιοι. Και πάλι συγχαρητήρια.

Σχολικό έτος: 

Ημερομηνία: 
Παρασκευή, 20 Μάιος 2011

Θεματικές ενότητες: 

Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν