Μύθοι και συναισθήματα στην Φλώρινα!

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς 2023-2024, μαθητές στη Φλώρινα και στο Τάμπερε της Φινλανδίας εργάζονται από κοινού για την εξερεύνηση των συναισθημάτων των ηρώων της μυθολογίας μέσα από διάφορες μορφές τέχνης. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας οκτώ μαθητές και δύο συνοδοί καθηγητές από το Tampereen yliopisto Normaalikoulu, yläkoulu επισκέφτηκαν τα σχολεία της κοινοπραξίας μας chain (https://chainedu.eu) στα τέλη Οκτωβρίου 2023, με τους μαθητές να φιλοξενούνται σε οικογένειες μαθητών των σχολείων μας.
Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης ομαδικής κινητικότητας μαθητών μεταξύ 30/10/2023 και 3/11/2023, εκπαιδευτικοί από τα σχολεία της κοινοπραξίας μας σχεδίασαν και υλοποίησαν κοινά εργαστήρια για τους φιλοξενούμενους μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Πρώτος σταθμός την Τρίτη 31/10/2023 στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας “Θεόδωρος Κάστανος”. Το σχολείο μας φιλοξένησε τους επισκέπτες μαθητές και καθηγητές από το Τάμπερε καθώς και μαθητές από τα άλλα σχολεία της κοινοπραξίας μας.

Υλοποιήσαμε τις παρακάτω δραστηριότητες:
Κρυμμένος Θησαυρός.
Οι μαθητές εργάστηκαν σε μικτές ομάδες και σκοπός τους ήταν να βρουν όλες τις κρυμμένες ενδείξεις μέσα στους χώρους του σχολείου και να αποκωδικοποιήσουν το μυστικό μήνυμα. Στο τερματικό σταθμό τους περίμεναν διάφορα παιχνίδια σχετικά με ευρωπαϊκές χώρες και φυσικά λιχουδιές. Έτσι “έσπασε ο πάγος” και οι συμμετέχοντες συνεργάστηκαν, γνωρίστηκαν καλύτερα και ένιωσαν πιο άνετα με το σχολικό περιβάλλον. Η δραστηριότητα αυτή οργανώθηκε από την καθηγήτρια των Γερμανικών, Αρετή Οικονομίδου, ενώ στην υλοποίηση βοήθησαν η Ιφιγένεια Ανδρούτσου και η Θεοδώρα Λονδράκη.
Tag the emotions.
Οι μαθητές εργάστηκαν σε μικτές ομάδες και κλήθηκαν να βρουν τη σωστή σειρά σε εννέα καρέ με θέμα τον μύθο του Οδυσσέα στο νησί του Κύκλωπα Πολύφημου. Εν συνεχεία συζητήθηκαν και εντοπίστηκαν τα συναισθήματα των μυθικών προσώπων. Η δραστηριότητα αυτή διοργανώθηκε από την Δ τάξη της Θέκλας Νούλη, με την πολύτιμη βοήθεια του Παντελή Ταμουτσέλη και της Αρετής Οικονομίδου. Η Χριστίνα Ριζίδου παρουσίασε ένα σύντομο τρίγλωσσο σκετς σχετικό με τον μύθο αυτό.

Θέατρο σκιών.
Οι μαθητές εργάστηκαν ξανά σε μικτές ομάδες και δημιούργησαν από το μηδέν φιγούρες για το παραδοσιακό ελληνικό θέατρο σκιών βασισμένες στην ιστορία του Οδυσσέα. Οι φιγούρες τους είχαν αργότερα την ευκαιρία να ζωντανέψουν σε ένα θέατρο σκιών. Υπεύθυνος για την υλοποίηση της δράσης αυτής ήταν ο θεατρολόγος Γιώργος Σαπαρδάνης, ενώ στη διεξαγωγή βοήθησαν και η Θέκλα Νούλη, η Αρετή Οικονομίδου και ο Γιώργος Κατικαρίδης.
Μαθητές και μαθήτριες από το σχολείο μας ετοίμασαν επίσης μια παρουσίαση τοπικών παραδοσιακών και μοντέρνων χορών με την καθοδήγηση της Γυμνάστριας Θεοδώρας Λονδράκη. Τέλος οι καλεσμένοι μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν παραδοσιακά παιχνίδια και να παίξουν υπαίθριο σκάκι στην αυλή μας με την επίβλεψη του Λάζαρου Γυμνόπουλου. Η γενική εποπτεία όλης της επιτυχημένης διοργάνωσης στον χώρο του σχολείου μας ήταν αρμοδιότητα της Διευθύντριας Ιωάννας Ζάχου.
Τις επόμενες ημέρες ακολούθησαν δράσεις στο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας, στον Πόλο Εκπαιδευτικής Καινοτομίας Φλώρινας (Σωτήρης Γεωργίου και Έλενα Οικονομίδου), στον τοπικό Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Αριστοτέλη (Ρίτσα Τρύφωνος) και στο ΔΣ της Υδρούσας.
Ήταν πραγματικά μια υπέροχη και ωφέλιμη εμπειρία για όλους τους εμπλεκόμενους!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *