Συμμετοχή του σχολείου μας σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+

Το σχολείο μας συμμετέχει σε ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ “Tales, Myths and Legends” (2021-2023): “Reading tales, myths and legends from our regions to give our learners a taste for reading and thus fight against inequalities in learning to read and promote the inclusion of all.”

Συνεργαζόμαστε με σχολεία της Γαλλίας (Aix En Provence), της Ιταλίας (Perugia) και της Ισπανίας (Terrassa). Στόχος του προγράμματος είναι να βιώσουν οι μαθητές μας τη χαρά της ανάγνωσης, διαβάζοντας παραμύθια, μύθους και θρύλους από τον τόπο τους, αλλά και άλλων χωρών και έτσι να μάθουν πράγματα, να αγαπήσουν το διάβασμα, να καταπολεμηθούν οι ανισότητες στην εκμάθηση ανάγνωσης και να προωθηθεί η συμπερίληψη. Τα παραμύθια μας, οι μύθοι, οι ιστορίες μας οικοδομούν τον πολιτισμό μας και διαμορφώνουν μια τοπική και εθνική πολιτιστική ταυτότητα.

Η πρώτη συνάντησή μας έγινε τον Μάιο 2022 στη Γαλλία, όπου μετά από ψηφοφορία επιλέξαμε λογότυπο παρουσιάσαμε τον μύθο της Φλωρίνας, μιας ξεχωριστής νύμφης του Σακουλέβα, η οποία τριγύρισε στα γύρω βουνά και μέσα στην πόλη, γεύτηκε τα προϊόντα της, γνώρισε τον Λυγκέα, τον αγάπησε και αποφάσισε να μείνει εδώ και να χαρίσει στην πόλη το όνομά της.

Παράλληλα μελετήσαμε το εκεί εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς και κάποια workshops που διοργανώθηκαν.

Η δεύτερη συνάντηση έγινε τον Οκτώβριο 2022 στην Περούτζια με συμμετοχή 4 μαθητών και 2 εκπαιδευτικών. Είδαμε τις εκπαιδευτικές τους μεθόδους, το πρόγραμμα “Σχολείο χωρίς τσάντα”, τη γεμάτη ιστορία πόλη τους. Η κάθε χώρα παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς της πόλης και της χώρας της.

https://read.bookcreator.com/ZIWZ9gGBMmguexBjPktgNNKt0a42/eYPh2164SGmVYtgd7FCt6A

Η τρίτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο 2023 στην Τεράσσα της Βαρκελώνης, στην Ισπανία. Η κάθε χώρα παρουσίασε θεατρικά από τον τόπο της. Το δικό μας το θεατρικό ήταν το επιτυχημένο “Η μάγισσα Χλερίνα και το χιόνι” εμπνευσμένο από το βιβλίο της Χριστίνας Καραγιάννη “Η μάγισσα Τσούσκα”, το οποίο προβλήθηκε σε όλο το σχολείο και στην εκδήλωση του 5ου Δημοτικού Σχολείου για τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης στις 23/12/2022 στις Φωτιές.

Η τελευταία συνάντηση θα γίνει στην Φλώρινα τον Μάιο και θα παρουσιαστούν τα ψηφιακά βιβλία που θα ετοιμάσει η κάθε χώρα ξεχωριστά.

Μπορείτε να δείτε εδώ όλες τις δράσεις που έγιναν καθόλη τη διάρκεια του Erasmus+ προγράμματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *